Bakermat en bedrijf

Het familiebedrijf Keulenhof loopt als een rode draad door ons leven. Het is niet alleen een fijne plek om te werken en te wonen. Het is ook bijzonder dat wij als vierde generatie op deze plek al jaren actief en innovatief mogen zijn.

Door de jaren heen is veel veranderd op de boerderij. Maar nog steeds zijn er ook een aantal vaste methodieken die wij toepassen in het bedrijf. Om dit te symboliseren gebruiken wij in al onze etiketten de ‘kurkentrekker’. Je vindt hem ook terug in het muurwapen uit 1792 van Keulenhof.

Terroir
Terroir verwijst naar een bodem in relatie tot gewassen die hierop geteeld worden. Terroir verwijst specifiek naar kenmerkende eigenschappen van de bodem die belangrijk zijn voor onze druiven. Door de eeuwen heen is door overstromingen uit de Rijn en de Waal zeer vruchtbare rivierklei afgezet in de Betuwe.

Het pakket rivierklei in onze wijngaard, van ongeveer 50cm dikte, ligt op een laag Löss dat is gevormd in de IJstijd. Löss ontstond door het slijpen van grote stenen, die werden voortgeduwd door het naar het zuiden oprukkende ijs.

Het rijke, mineraal houdende Löss voegt in de loop van de tijd -met de toenemende leeftijd van de wijnstokken- extra smaakcomponenten toe aan onze wijnen. De druivenstokken ontwikkelen langere wortels wanneer zij op zoek moeten naar vocht in de bodem. Afhankelijk van de duur en intensiteit van drogere perioden groeien de wortels tot in de Löss laag.

Met het veranderen van het klimaat worden de zomers warmer en de neerslag extremer. De jaarlijkse verandering in de bodem en het weer maken het wijn produceren tot een avontuur.