Witte wijnen

Sinds het begin van onze wijngaard maken we heerlijke ‘stille’ witte wijnen: de CuvéeKwartet en de Mussenberg. En sinds 2023 is er ook een feestelijke mousserende witte parelwijn: de witte Parel van Elst. Nieuw in het voorjaar van 2024 is de komst van twee nieuwe wijnen: de Mussec en de Lief uit Valburg.

Cuvée Kwartet
De naam Cuvée Kwartet verwijst naar het feit dat wij de vierde generatie zijn op de Keulenhof. Daarom hebben we in 2019 onze allereerste wijn de naam Cuvée Kwartet meegegeven.
De Cuvée Kwartet wordt gemaakt van onze Souvignier Gris druif, die spannende exotische geuren en smaken heeft. Heerlijk als aperitief of bij vis zoals gerookte zalm.
Souvignier Gris is een geweldige wijnstok in onze wijngaard. Hij groeit gelijkmatig en met de juiste hoeveelheid blad om voldoende suikers te ontwikkelen. Met zijn fraaie kleur lijkt het bijna een rode wijn druif maar is toch echt wit. De druiven van de Souvignier Gris worden als laatste geoogst en soms zelfs pas in November. Dit levert de prachtige geur- en smaakcomponenten op in onze Cuvee Kwartet.
Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen heeft de Cuvée Kwartet nu elke keer  een zilveren of zelfs een gouden medaille gekregen. De 2022 versie heeft de ereprijs voor witte wijn gekregen. Dat betekent dat deze wijn bij de top drie (!) zit van alle aangeboden witte wijnen op de keuring.

Mussenberg
De Mussenberg is een droge witte wijn met als basis de Sauvignac druif. Hierdoor heeft deze wijn een mooie citrus toon en is zij goed te combineren met zeevruchten of gegrilde vis.
De Sauvignac wijnstok is nog jong en wordt niet veel aangeplant in Nederland. Deze stok is afgeleid van Sauvignon Blanc en Riesling. De warmte gedurende het seizoen bepaalt welke originele smaak de boventoon voert.
De naam van de wijn verwijst naar kasteel Mussenberg. De Mussenbergstraat, waaraan ons bedrijf is gevestigd, was de oprijlaan naar het kasteel. Helaas is het kasteel verloren gegaan, maar de stenen zijn in het jaar 1803 gebruikt voor de bouw van twee schuren van Keulenhof.
Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen heeft de Mussenberg in de prijzen gevallen en elk jaar met een zilveren medaille bekroond. Van de Mussenberg wordt ieder jaar de kleinste hoeveelheid flessen geproduceerd. Omdat deze wijn zeer in de smaak valt is het verstandig om er op tijd bij te zijn in de zomer. Want op is op …

Nieuw: Mussec
De meeste mensen kennen de Muskaatdruiven familie van zoete wijnen. Wij vinden het geweldig om een droge variant te maken die ook in de Elzas geproduceerd wordt. Onze Muscaris is een weelderige groeier met veel bladvorming en de druiven kleuren goudgeel. Met zijn rijke geur en smaak levert deze druif prachtige tonen op die duidelijk aanwezig zijn. Niet elk jaar toont de Muscaris druif zijn ware gezicht en dus is het elk jaar een keuze of wij deze wijn maken. Het seizoen van 2023 leverde de mooiste muskaattonen op en dus hebben wij onze eerste Mussec gemaakt. We hebben voor de naam Mussec gekozen, omdat deze wijn van onze Muscaris druiven is gemaakt is, in een droge (sec) variant. Voor de kenner is dit een wijn die mooi past bij asperges maar ook goed smaakt bij kaas.

Parel van Elst – wit 
De witte Parel van Elst is de eerste parelwijn van Wijngaard Keulenhof. Het is een heerlijke mousserende witte wijn, die uitstekend smaakt bij bijzondere gelegenheden. De witte Parel van Elst  is vooral gemaakt van Muscaris druiven en heeft een heerlijk zachte bubbel gekregen. De naam is ontstaan uit het feit dat wij onze wijngaard een mooie plek in Elst vinden. Daarnaast hebben we de opstijgende belletjes gesymboliseerd in het etiket.  Heb je iets te vieren of wil je gasten verwelkomen dan past deze parelwijn daar goed bij.
De witte Parel van Elst is meteen al in het eerste jaar bekroond met een bronzen medaille bij de Wijnkeuring van de Lage Landen.

Nieuw: Lief uit Valburg
Onze wijngaard is gesitueerd tussen Elst en Valburg in een prachtige groene omgeving. Boerderij Keulenhof had van oudsher fruitboomgaarden in beiden gemeenten. Naast de Parel van Elst hebben we nu ook een zoete wijn, Lief uit Valburg, in een klein flesje.
Deze wijn is gemaakt van onze laatst geoogste Souvignier Gris druiven. Tijdens het vergisten van de wijn wordt deze gekoeld om de vergisting te stoppen. Hierdoor ontstaat restzoet in Lief uit Valburg waardoor je deze wijn goed kan combineren met een dessert of bij kaas.

<nadere informatie over het proeven van de nieuwe wijnen volgt nog>